Karhu | Bear | Ursus arctos

The great power animal of northern peoples, the Bear is the symbol for many clans. In Finnish mythology, Bear is the king of the forest, a god who descended from the constellation Ursa Major, from the shoulders of Otava. Bear is a holy brother, an ancestor. After Bear’s funeral feast, it’s bones were buried as a human, except the skull from which beer was drunk in its honor, and then placed in a holy pine tree, the “skull pine.”

Karhu on pohjoisten kansojen mahtava toteemieläin, monien sukujen ja klaanien symboli. Suomalaisessa mytologiassa metsän kuningas: suuri jumalhahmo joka laskeutui maahan taivaasta, Ison Karhun tähdistöstä, Otavan olkapäiltä. Karhua pidettiin esi-isänä tai pyhänä veljenä. Karhun peijaisissa se haudattiin kuin ihminen, paitsi sen kallo, josta juotiin olutta ja joka sitten nostettiin ylös kallohonkaan. 

Check out the Sauna Animals products in our collaboration shop with Pesula Fiskars!